Verwarmen op elektra
Ik spreek nogal eens mensen over verwarmen op elektra. Dit is iets wat in de toekomst heel gewoon wordt. De gasleiding gaat op termijn verdwijnen, en we moeten toch een ander manier vinden om ons huis of pand te verwarmen. Telkens weer krijg ik dan als antwoord dat elektrische verwarming een erg dure manier van stoken is. Als ik dan vraag hoe ze hier bij komen dan krijg ik steevast de antwoorden die ik wel verwacht. Het gaat dan over de elektrokacheltjes etc. die inderdaad heel veel stroom verbruiken en waarvan het effect ook nog eens te wensen over blijft. De zogenaamde “elektra-slurpers”.
Dan vertel ik dat innovatie niet stil staat en dat er nu al manieren van elektrisch verwarmen bestaan die niet alleen een veel goedkoper in verbruik zijn dan verwarmen op gas, maar ook nog eens een comfortabeler gevoel geven in de woning. Ik vertel dan over verwarmen met infraroodstraling en dat wij inmiddels al vele woningen, bedrijfspanden, scholen etc met onze panelen verwarmen.
Hoe werkt dat dan? Is de volgende vraag. Onze infraroodpanelen worden bij voorkeur op het plafond gemonteerd. Dit is voor de meeste mensen even wennen maar biedt ook vele voordelen. Denk maar eens aan die lelijker radiatorplaten die vaak op plaatsen hangen die niet handig zijn.
Bij infraroodverwarmen wordt niet de lucht verwarmt zoals ons huidige systeem dit doet, maar alle objecten die zich in het stralingsvlak bevinden. De vloer, de muren, tafels, stoelen, bankstel etc. allemaal worden ze opgewarmd, en u zelf ook (het gevoel is net als in de zon). Als alle objecten verwarmd zijn dan gaan deze accumuleren en geeft het de warmte weer af aan de lucht. Op deze manier ontstaat er een hele comfortabele fijne warmte in huis. Het voelt alsof een zachte, warme deken op u neerdaalt. Wanneer bijvoorbeeld de deur even open staat, gaat de warmte niet direct verloren. Alle objecten zijn warm en zorgen er direct weer voor dat het weer behaaglijk aanvoelt.
De verdeling van warmte in de kamer wordt ook heel anders. Als we bij een cv-verwarming op 21°c verwarmen dan wordt de lucht verwarmd. U weet dat warmte opstijgt en dat deze tegen het plafond gaat zitten. Boven in de kamer is het dan zo’n 24°c terwijl het op de vloer ca. 18°c is. De warmte is niet goed verdeeld. De tafel en stoelen blijven koud. Bij infrarood verwarming wordt alles tot een hoek van ca. 160° egaal opgewarmd. De vloer wordt even warm als de wanden en even warm als bijvoorbeeld de tafel en stoelen. Overal wordt het dan egaal warm en 21°c.
Wist u trouwens dat het gevoel van een ruimte bij een cv-verwarming bij 21°c lager aanvoelt dan bij een infrarood verwarming…
Verwarmen met elektra, op infrarood geeft gegarandeerd een besparing van 40% ten opzichte van verwarmen met gas. Meestal wordt er meer bespaart tot wel 50% lagere kosten. Maar wij willen geen loze beloften doen en zitten daarom veilig met 40%.
Elektrische verwarming heeft dus meer voordelen dan nadelen.
Voordelen:
- U bespaart minimaal 40% of meer op uw energierekening dankzij de bijbehorende intelligente draadloze thermostaat.
- Een gezond en comfortabel binnenklimaat wordt gecreëerd met een positief effect op spieren, gewrichten, luchtwegen, bloedcirculatie, etc.
- Ventileren kan zonder warmte te verliezen.
- Enkele minuten na het aanzetten kunt u genieten van de prettige warmte.
- Milieu vriendelijk, geen emissie-uitstoot, geen geluid, geen geur.
- Geen vocht, maar een perfecte vochtbalans.
- Per ruimte kan zeer eenvoudig de temperatuur geregeld worden. Dus bijvoorbeeld geen koude garage of studeerkamer meer.
- De panelen vragen geen onderhoud dus geen jaarlijks terugkomende kosten.
- Geen lelijke radiatoren meer aan de wand. CV-leidingen zijn ook niet meer nodig.
- De panelen zijn eenvoudig te monteren, u kunt het zelf ook.
- De panelen hebben een lange levensduur. Minimaal 25 jaar.
- 10 jaar garantie.
Nadelen:
- U dient soms elektriciteitskabels aan te leggen om de panelen op aan te sluiten.
- De verwarmingspanelen worden voor de beste werking aan het plafond bevestigd. Dit zijn we (nog) niet gewend.