Het gas gaat eruit!
Ruim 95 procent van de huizen in Nederland wordt verwarmd met aardgas. Over dertig jaar zal het gangbaar zijn dat iedere woning op een alternatieve wijze wordt warm gestookt, dus zonder gas. Dat komt door het klimaatakkoord dat 195 landen ruim een jaar geleden in Parijs hebben ondertekend. De landen, waaronder Nederland, spraken af dat de opwarming van de aarde moet worden beperkt tot maximaal 2 graden Celsius. Voor Nederland betekent dat, dat in 2050 de CO2-uitstoot moet zijn verminderd tot bijna nul. Afgelopen december maakte minister Henk Kamp van economische zaken bekend wat daarvoor ondermeer nodig is: de cv-ketel en het gasfornuis moeten bij de Nederlandse huishoudens de deur uit. Ook wil hij dat op termijn nieuwbouwwoningen niet langer worden aangesloten op aardgas. En stroom mag op termijn alleen nog maar duurzaam worden opgewekt, bijvoorbeeld met windmolens of met zonneparken. Dit betekent niet dat woningbezitters al meteen aan de bak moeten, want 2050 is nog twee cv-ketels weg. ‘Maar kijk op logische momenten of je kunt overstappen op een duurzaam alternatief,’zegt Kornelis Blok, hoogleraar energiesysteemanalyse bij de Technische Universiteit Delft. Isoleer bijvoorbeeld het dak als de pannen vervangen moeten worden, of overweeg bij een grote verbouwing te investeren in een duurzame verwarmingsinstallatie.
Het alternatief: infrarood verwarming
Momenteel zijn er diverse alternatieven om woningen te verwarmen zonder gebruik van gas te maken. Eén van de alternatieven is infrarood verwarming. In plaats van radiatoren aan de muur kun je deze vervangen voor nette infraroodpanelen aan het plafond. Dit is niet eens een hele ingrijpende verandering. In iedere woning zijn in het plafonds stroompunten aanwezig. Deze zijn simpel te gebruiken als voeding voor de infraroodpanelen. Een direct voordeel is dat u gelijk van de lelijke en vaak op onhandig zittende plaatsen, van de radiatoren af bent. Ook de cv-leidingen zijn overbodig en kunnen weg gehaald worden. Maar boven alles geldt dat iedereen een behaaglijke woning wilt en niet inleveren op de warmte die we nu gewend zijn.
Haal de zonnewarmte in huis
Infrarood verwarming werkt anders dan een cv-installatie. Infrarood werkt met straling. U kunt het vergelijken met de zonnewarmte die u buiten voelt. Wanneer de panelen zijn ingeschakeld dan stralen deze een hoogfrequent infraroodlicht uit. Dit is niet te zien maar wel te voelen. Alle objecten die in het stralingsvlak liggen worden opgewarmd. U kunt denken aan de vloer, de wanden maar ook alle meubels. Wanneer alles warm is (de ingestelde temperatuur) dan gaat dit accumuleren en geeft het de warmte weer af aan de lucht. Hierdoor ontstaat een heerlijke behaaglijke warmte die we zelfs met een centraleverwarming niet kennen. Een ander voordeel is dat iedere ruimte afzonderlijk op de gewenste temperatuur kan worden ingesteld. En bovenal gebruikt infrarood verwarming veel minder energie dan de cv-ketel. Besparingen van 50% op de stookkosten zijn heel gewoon. Infrarood verwarming vraag ook geen onderhoud en gaat wel 25 jaar mee. Dit betekent dat de investering die je maakt voor infrarood verwarming al na enkele jaren hebt terugverdiend.
Klaar voor de toekomst zonder gasleiding!